Alüminyum İskelelerde İş Güvenliği

Oluşturma Tarihi : 03 Ağustos 2017 12:00

Alüminyum İskelelerde İş güvenliği Standartları
Sanayi ve endüstrinin birçok kolunda giderek kullanımı yaygınlaşan Mobil Tekerlekli Alüminyum İskele kullanımı ile ilgili olarak, bu yazımızda İş Güvenliği olgusu ve pratik alüminyum iskele alternatiflerine ait sertifika ve belgelerden bahsedeceğiz. Genel anlamda İş Sağlığı ve Güvenliği konusu Avrupa da 1980’li yıllarda başlamış olup ülkemizde de devlet tarafından özelliklede son yıllarda (Mobil Tekerlekli Alüminyum İskele kullanımı) giderek artmıştır.
Hareketli Alüminyum İskelenin çalışma sahasına özellikle şantiyelere girebilmesi için çeşitli belge ve sertifikaların (CE Belgesi, EN 1004, Statik Rapor bulunması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu sektörde uzmanlaşmış bir firma olarak gözlememiz birçok iş güvenlikçinin bu konuda farklı yol izlediği yönündedir. Bu da birçok firma tarafından Alüminyum güvenlikli iskele  seçerken kafa karışıklığı yaratmaktadır.
Şimdi bu piyasada sözü geçen bütün yönerge ve belgeleri teker teker inceleyelim;

EN 1004 Standardı
Türkiye, Mobil Alüminyum iskelelerin güvenli kullanımı konusunda, Avrupa’nın izlediği yönetmeliği uygulamaktadır bu standart BS EN 1004 yada EN 1004 olarak geçmektedir. Bu yönetmelikte iskele minimum güvenlik standartına uygun olmalıdır, bu minimum standartlar nedir; iskele’nin platformları kapılı olması (içten tırmanma sağlaması), çerçevedeki aralıklar koruyucu mesafede olmalı. Alüminyum iskeleler, devrilmelere karşı yanal destek ayakları ile dengede tutulmalı. Alüminyum iskelelerin EN 1004 standartına uygun olup olmadığı çeşitli firmalarca tespit edilir dünyada TUV ve SGS bu konudan en yetkin ölçüm kuruluşlarındandır. Ayrıca ülkemizde TSE’de bu belgeyiAlüminyum iskelelrsağlamaktadır.

CE BELGESİ  ("Conformité Européene"): Avrupa uygunluk belgesi anlamına gelmektedir. Mobil Tekerlekli Alüminyum İskelenin insan sağlığına can ve mal güvenliği açısından güvenlik koşullarına sahip olduğu göstergesidir. Fakat Alüminyum iskelenin iş güvenliğine uygun olup olmadığını göstermez.  Bu nedenle bir alüminyum iskeleyi sadece CE belgesine bakıp almak size güvenlik konusunda sorun yaratabilir.

STATİK RAPOR:
Alüminyum iskele statik raporu iskelenin yük analizlerini ve parça ölçümlerini içerir fakat bu belgenin kendisi bize alüminyum iskelenin çalışma sahasında güvenli olup olmadığını göstermez. Şantiyelerde bazı iş güvenlikçiler bu belgeyi talep etmektedirler. EN 1004 belgesine ek olarak verilmesi uygundur fakat aslında iş güvenliğine uygun olup olmadığını göstermez.

Satılık İskele: 0212 494 32 64

Kiralık İskele: 0532 708 16 56